Arkitekter och arkitektur i Stockholm

En arkitekt bygger inte hus men arkitektens roll är ofta minst lika viktig som byggarbetarnas. Arkitekterna ritar husen istället. Att bli arkitekt tar ganska lång tid. En arkitektutbildning kan vara hela fem år lång. Arkitekter jobbar mycket med färg, form och estetik. Trots det så blir en och annan byggnad inte sällan ganska illa mottagen. Det kan bero på att de ibland liknar riktiga betongbunkrar, något som inte är särskilt snyggt enligt de flesta.

Det finns gott om arkitekter i just Stockholm och även många spännande byggprojekt där. Kolla in https://www.arkitektstockholm.eu/ för mer info. Dock byggs det ganska sällan skyskrapor i Stockholm. Stockholm är därför en ganska låg och platt stad. Ett par undantag finns förstås. Några av de få högre byggnaderna i Stockholm är till exempel de fem skraporna vid Hötorget och den höga skyskrapan på Kungsholmen där två stora tidningar bland annat har sina kontor. Och så Stockholms stadshus och Globen förstås.

Fasad är något som arkitekter pratar om ibland och fasaden är husets yttre sidor. Dessa är viktiga för mycket av husets estetik finns just i fasaden. Man skulle kunna säga att en fasad är en byggnads ansikte.

Planlösningen är också något oerhört viktigt och detta är snarare något som är invändigt i byggnaderna. En byggnad, ett rum, kan kännas väldigt olika beroende på proportioner och vinklar. Det handlar inte alltid om antalet kvadratmeter. Saker som takhöjd och ljusinsläpp, men också antalet fönster och hur man har placerat väggar och dörrar kan bidra mycket till hur en lägenhet eller en kontorsmiljö känns. Förr i tiden så pratade man en del om funkis, alltså funktionalism. Det kunde bli lite trångbott. Detta är något som man försökt ta sig bort från idag men större bostäder gör också att det blir färre lägenheter och därmed även mindre utbud trots konstant efterfrågan. Sådant driver i värsta fall upp priserna till viss del.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *